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To: Administrator Carol Mitten, Assistant City Attorney Michelle Brooks

From: Benjamin E. Gehrt

Date: October 30, 2020

Re: “Personal Knowledge” Requirement for CPRB Complaints

In response to your inquiry, below is my opinion on whether under its current ordinance the 
CPRB can accept complaints that are not based upon personal knowledge, for example a complaint 
based upon a third-party’s viewing of a video surveillance evidence.  I have also addressed whether 
there is anything precluding the Council from amending its CPRB ordinance to allow for the filing of 
complaints that are not based upon personal knowledge of an event if the CPRB were to request such 
an amendment.  For the reasons discussed below, it is my opinion that the CPRB cannot accept a 
complaint that is not based upon personal knowledge of an event. 

I. The City Code Requires Personal Knowledge For A Complaint, And A Video Is Not 
Considered Personal Knowledge

Section 19-28(d) of the City Code specifically requires that all complaints filed with the 
CPRB “shall be based upon a first-hand account either by the person involved in the incident or a 
witness to the incident….”  In furtherance of this section of the City Code, the CPRB’s complaint 
form specifically advises that “to file this complaint, you need to have been physically present when 
and where the alleged misconduct occurred.”  

This requirement is similar to the requirements of both the Federal and Illinois Rules of 
Evidence.  The Rules of Evidence require that evidence can only be introduced if the testifying 
“witness has personal knowledge of the matter.”  See Fed. R. Evid. 602; Ill. R. Evid. 602.  Under this 
rule of evidence, Illinois courts have held that witnesses may not testify about events shown in videos 
unless the witness has independent, firsthand knowledge of the events shown in the video.  E.g., 
People v. Sykes, 2012 IL App (4th) 111110, ¶ 37, 50 (2012) (conviction reversed where witness 
offered testimony based on video).  

There are numerous, well-founded reasons to disallow complaints that are based solely on 
videotape evidence.  See, e.g., 10 Limitations of Body Cams You Need to Know for Your Protection, 
Force Science Institute (Oct. 1, 2014), attached.  Some of these limitations include:
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 Videotape is a 2-dimensional image taken from only one perspective, and often is not 
the same as what the officers’ see during their response.  Because videos are 2-
dimensional, depth perception is difficult and can be altered based on the type of 
camera lens used.  

 Videotape accounts only for the sense of vision and sometimes has sound that may or 
may not be helpful.  Even when audio is available, the range of the microphone is 
usually very limited and does not accurately capture what the human ear can hear.  
Officers need to rely on all of their senses during a critical incident.

 Videotapes can easily be edited and manipulated to tell a particular narrative.

For all of these reasons and many others, merely watching a videotape does not constitute “first-hand 
knowledge,” and complaints based on watching videotapes should not be accepted.

As was previously discussed at the City Council meeting on September 28, 2020, there is also 
a sound underlying policy reason why the City may not want to allow second-hand complaints based 
on videotape evidence.  It would open the door to the CPRB to be inundated with complaints from 
persons with no involvement in the event, when the people who were actually involved in the incident 
either have no concerns whatsoever with the behavior of the officers involved in the incident or who 
may very well want to leave that incident in their past and not have the matter brought into a public 
forum.    

II. The Collective Bargaining Agreement Requires All Complaints To Be Based On First 
Hand Knowledge

Notwithstanding the limitations above, it would be fair to observe that the Council has the 
power to amend its City Code to remove the personal knowledge requirement.  However, that 
amendment would run into a second set of obstacles: the collective bargaining agreement and the 
requirements of the Illinois Public Labor Relations Act.

Section 15 of the Illinois Public Labor Relations Act provides, “…any collective bargaining 
contract between a public employer and a labor organization executive pursuant to this Act shall 
supersede any contrary … ordinances … adopted by the public employer or its agents.”  5 ILCS 
315/15(b).  

The collective bargaining agreement between the City and the FOP specifically includes the 
personal knowledge requirement for CPRB complaints: “Complaints against an officer must be signed 
and sworn by a person with personal knowledge of the incident….”   Because of Section 15 of the 
Labor Act and this contract language, even if the City Council amended the City Code, the CPRB 
would still be required to apply the first-hand knowledge requirement.

I hope this opinion is helpful to the City while it grapples with the challenging issues of social 
justice and police reform.  Please let me know if I can be of further assistance.


